Khamis, 5 Julai 2012


Assalamualaikum....

Bapa borek anak rintik...sesuai pepatah ni untuk anak aku..Adam Haikal..maklumlah abahnya kerja mekanik,hari2 duk tengok abahnye baiki kereta..dari kecil sampailah sekarang dh 4 tahun,dh pandai ikut abahnye..tukar minyak hitam kereta..suka kobek kereta..ade minat cam abah..takpelah..kate orang mana tumpahnye kuah kalu tak ke nasi...apa pun minat adam ibu dan abah sentiasa menyokong di belakang..heheheh!

sdn cbuk menukar minyak hitam keretanye..

bekas tabung biskut ibu jd penghadangnye


si adik pun nk ikut jejak abah jugak ke..


Jumaat, 15 Jun 2012

Wajah Kesayangan Hamba


Assalamualaikum..

Kali ni aku nak story pasal dua permata hati aku..Adam dan Qisya..Adam anak sulung aku..berumur 4 tahun 2 bulan..sebelum kelahiran Adam..aku teringin nak anak sulong aku lelaki..bagi aku anak lelaki ni penguat semangat..bile dia besar dia boleh jaga mak dan adik-adik dia nanti..suami aku tak kisah lelaki ke perempuan..asalkan semuanya selamat..aku pun memang tak kisah juga tapi harapan aku saje..Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi aku dikurniakan anak sulong lelaki.. Masa mengandung Adam, alahan taklah seteruk mana,pagi2 biase lah morning sickness..tak leh bau sabun basuh,sabun mandi..ape2 sabun la..bau rokok..haha sebab tu sekarang abang aku dh kurang hisap rokok..dia dah tak hisap rokok depan aku..kalu die merokok depan aku.. aku akan jadi mual dn nk muntah..sampai sekarang aku memang anti bau rokok..alhamdulillah tabiat abang aku dh kurang ckit2..walaupun nak suruh die behenti terus memang la payah…mase bersalin adam pun Allah telah mudahkan jalan bagi aku..sakit taklah lama sangat…tapi aku ade masalah lekat uri..takut sangat masa tu..tapi syukur semuanya selamat…ingat lagi sebelum kelahiran adam..malam tu aku sempat pergi bershoping lagi kat mydin mall..keesokannya plak aku dh kena masuk wad sebab dah ade tanda-tanda nak bersalin..sekarang anak sulong ibu ni dah pun besar..dah nak masuk sekolah..sekejap je mase berlalu..aktif bukan main lagi..cakap pun macam orang dewasa..bila orang tanya sepuluh patah dia jawab..dia pun banyak tanya itu ini..sampai ibu sendiri pun tak tahu macam mane nk jawab..cerdik dia plak pada kite…mak dia bukannya cerdik sangat pun..hahaha…itulah anak lelaki ibu..Muhammad Adam Haikal..

adam 4 bulan


sekarang adam dah pun jadi abang….abang kepada Qisya Qistina..anak kedua aku..sepasang dah aku dapat..Alhamdulillah..mase mengandung qisya plak lebih kurang sama je mase aku mengandung anak sulong dulu..sakit bersalin pun tak lame..sekali lagi ku panjat syukur pada Ilahi…Qisya ni pun aktif juga..berkawan ngan si abang..macam lelaki..kalu sekali tengok memang orang kate lelaki..dah la rambut ckit je..panjat sana,panjat sini..memang lasak la..merajuk pun kuat..pantang orang marah ckit..mula la buat muka sedih..lari sembunyikan diri…hehehe pandai ye adik..tapi still comel..dua-dua anak ibu memang comel..sayang kamu!



Doa ibu semoga kamu berdua menjadi anak yang baik,soleh dan solehah..penyejuk hati ibu dan abah..

permata hatiku...


Sabtu, 9 Jun 2012

1 Hari 1 Resepi

Hanieliza..aku rase ramai yang pernah dengar nama nie..seorang chef..dia pun agak terkenal juga dikalangan chef2 tempatan..aku pun minat jugak die..resepi masakan die pun simple dan sedap..walaupun aku tak pernah lagi merasa masakannya...sebab aku tengok ramai sangat peminat die duk komen sedap2..jadi kesimpulannye sedap la tu...hahaha.


Baru ni aku ade suruh kakak ofis aku belikan buku masakan dia yang famaous tu..1 Hari 1 Resepi..banyak juga masakan kat dlm buku tu..bermacam jenis..daripada makanan yang berat hinggalah ke pencuci mulut..masakan daging..ayam..sotong..sayur..nasi..puding..semua ade..aku jamin kat korang rugilah kalu tak beli..aku nie memang tak pandai masak so aku belilah untuk panduan aku kelak hehehe...cik abang aku siap gelak lagi bila die nampak aku beli buku nie...boleh ke masak ni...hahahah..takpe akan kubuktikan padamu abang..cewah..

Rabu, 6 Jun 2012

Kapal Terbang

Assalamualaikum...



Kapal Terbang
bestnye kalu dapat naik kapal terbang..bagi aku kalu orang yang dapat naik kapal terbang adalah orang kaya..harganye pun dah beratus-ratus kalu sekali naik..huh..bilalah aku ni nak kaya raya..jadi jutawan hahah...tapi alhamdulillah pertengahan tahun lepas akhirnya impian aku untuk naik kapal terbang akhirnya tercapai...tu pun kerajaan yang tanggung..aku pergi kursus kat kulim ngan budak-budak ofis...naik air asia..first time naik..hepy, gayat pun ade..syok naik air asia..kapal terbang dia pun bsr..sebab guna tiket waran udara,kami dapat seat depan skali ngan makanan free..nasi lemak pak nasir..huh best,ade rendang lagi..bila kapal terbang sesekali melanggar awan..bergegar juga kapal terbang tu..mase tu bertambahlah kecut perut aku...aku dah pun merasa naik kapal terbang insyaallah satu hari nanti jika ade rezeki dan diizikan oleh Allah S.W.T aku akan bawak family aku plak naik kapal terbang..adam selalu kate nak naik kapal terbang...heheh sabar ye wahai anak....
aku yang macam orang darat br dpt naik kapal terbang

Sabtu, 26 Mei 2012

Salam Perkenalan

Cinta  budak-budak ofis…ramai aku dengar dan lihat isteri orang bercinta dengan laki orang…laki orang bercinta dengan isteri orang..masuk alam pekerjaan ..perkara ini banyak terjadi…kata orang bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi..kalu dua-dua tak gatal perkara ini takkan terjadi…apakah faktornya berlaku..mungkin kurang kasih sayang dari pasangan masing-masing….tiada kepercayaan dan kesetiaan diantara pasangan…...HAH..Lantak diorang lah..aku mls nak ambil port..buat tambah dosa je yang dah bertimbun-timbun…Cuma mampu aku berdoa semoga Allah jauhkan aku daripada perkara-perkara ini…

Ya Allah…jauhkanlah aku dari perkara ini.dekatkanlah hatiku dan dia dengan keredhaan-Mu Ya Allah….tanamkan kesetiaan dan kepercayaan dalam diri kami..Alhamdullillah,aku dikurniakan seorang suami yang sangat memahami diriku..Dulu aku takut nak kahwin diatas kegagalan perkahwinan orang tua aku..aku benci ayah aku..aku benci pada insan yang bergelar LELAKI..Lelaki bagi aku sama je..

Tetapi syukur ke hadrat Ilahi..perkenalan yang tak pernah dirancang…yang diatur oleh seorang kawan…niat hanya untuk memainkan perasaan lelaki itu diatas percintaan pertama aku yang tak tahu kesudahannya….hah dah ade niat tak baik tu kat orang…bermula dengan SMS sebagai perkenalan..telefon sebagai pengikat kasih…hehehe..

Fisrt time jumpa pada Syawal 2006..dia datang rumah aku dengan seorang kawannya..aku telah mencabarnya kalu benar-benar nak kawan..datanglah rumah jumpa my family..tak sangka plak dia betul2 datang..dengan seorang kawannya..aku dengan hati berdebar-debar..cuba buat selamba dek..muka langsung tak mekap..buat air pun sejuk…hahahah ( bila aku tanya balik macamane rupa aku waktu tu..dia kate muka aku macam hantu ).

Maka bermulalah cinta kami..aku masa tu kerja kat Putrajaya..dia plak duk kat Terengganu….Cinta Jarak Jauh…kadang-kadang sebulan sekali baru jumpa..telefon juga jadi penghubung kami…Pada satu hari dia bawak aku jumpa keluarga dia..berdebat Tuhan aje yang tahu..malu,takut semua ade..bila mak dia tahu dia taknak kami kawan lame-lame..suruh kahwin cepat-cepat..aku plak belum bersedia lagi nak jadi isteri orang….dia plak bagi kata dua kat aku..kalu nak buat cepat-cepat,takboh tangguh lama-lama…disebabkan terlalu sayang aku pun ambil keputusan tu..KAHWIN…

Tanggal 10 Mei 2007 aku sah bergelar isteri kepada Mohd Kamrul Zaman bin Musidi..maka terjalinlah ikatan suami isteri diantara pemilik rusuk kiri ini..
5 bulan berjauhan sebagai suami isteri amat menyeksakan..aku masih tidak dapat ditukarkan lagi..tapi alhamdullilah masuk 2 bulan perkahwinan kami aku  telah mendapat khabar berita gembira…aku disahkan mengandung. Syukur ke hadrat Ilahi..dengan rezeki yang diberi…hampir 4 bulan mengandung..berulang alik setiap 2 minggu menaiki bas dr Putrajaya ke Terengganu..Terengganu ke Putrajaya..betul-betul menguji kesabaranku..dengan alahan lagi tapi mujurlah tak seteruk alahan daripada kawan-kawanku yang kudengar sampai tak boleh bangun…kena masuk hospital dan sebagainya..baby dalam kandungan pun tahu agaknya yang ibu dan abahnye berjauhan..jadi dia baik2 saje…

Akhirnya 4 November 2007 aku telah ditukarkan ke Terengganu..Alhamdullillah..syukur kehadrat Ilahi… balik cni aku tinggal kat umah mak die..sb abg aku ni kerja sendiri buat kat rmh mak dia..sementara cari tempat yang sesuai aku duk lah ctu dulu buat sementara..sementara tak sementara juga..hampir 4 tahun jugak aku duk kat rumah tu..tapi mujurlah keluarga mertua aku  baik….kami dah jumpa tempat yang sesuai nk duduk sekali ngan buat bengkel lagi…maka berpindahlah kami ditempat yang terlalu banyak memberikan memori..suka dan duka…aku yelah sekejap je duk ctu..abang aku yang 30 tahun duk kat ctu..sedihlah jugak die.. tapi biasalah kan…adam anak aku yang sulong pun tanye kenapa kite nak pindah..itukan rumah kite die kate…budak2 yang tak mengerti apa-apa..die suka duk kat ctu sebab ramai yang layan die..bawa die pergi jalan-jalan….tapi aku dah jelaskan pada die itu rumah Tok Ki dan Tok Ma..kite tumpang je duk ctu..bila keluarga dah makin besar kite kenalah cari rumah lain plak..kita bina keluarga kita sendiri..masa nielah ibu dan abah nak belajar hidup berdikari…belajar hidup sendiri…tapi pindah pun tak jauh. depan tu jugak hehehehe…hari-hari boleh pergi dan jumpa…sekarang nie pun adam duk ngan Tok Ma jugak…

Isnin, 21 Mei 2012

Puding Gula Hangus

hari ni aku cuti..cuti peristiwa..hehehe,peristiwa antara aku dan ank aku...ahahaha,mengarut jelah..aku cuti sb mak mertua yg jaga anak aku ade kerje ckit..so aku cuti lah...dlm cuti2 ni sempat lagi buat puding gula hangus...niat nk buat hr jumaat br ni tp xjadi so ade mase ari ni maka terjadilah Puding gula hangus...erm sedap jugak...nk buatnye pun tak susah mane..alhamdulillah..rezeki Allah.

nie resepi untuk Puding gula Hangus....:)

Bahan-bahan :
3 sudu besar gula pasir
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 cawan air

Cara-cara:
1. Mula-mula cairkan gula dlm loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula itu kekuningan. Pastu bila dh cair..lenggang2 loyang biar gula itu rata.
2. Kepuk telur sampai berbiuh pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata...baru masukkan air.
3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi..boleh kukus sampai masak. Kukus tu dlm 45 minit gitulaaa...
4. Bila dah sejuk telangkupkan..bolehla dijamu untuk keluarga...

Selamat Mencuba....

Sabtu, 19 Mei 2012

Sesuci Cinta Khadijah

Hakikat cinta itu sering teruji
Sering dilanda badai duniawi
Menguji kuatkah cinta di hati
Kukuhkah ikatan yang terpateri
Dia menjadi lambang cinta suci
Kekasih sejati Nabi terpuji
Tak pernah lekang dari bibir dan hati
Mulianya dia seorang serikandi
Darinya lahir putera dan puteri
Zuriat penyambung keturunan Nabi
Diberi didikan tauladan Islami
Membesar menjadi pembela diri
Darinya lahir semangat memberi
Harta dinafkah ke jalan Ilahi
Tidak pernah takut miskin diri
Tetapi bimbang miskinnya rohani
Hanya mengharap balasan syurgawi
Dia wanita suci lagi terpuji
Dialah Khadijah lambang wanita sejati
Isteri Nabi yang paling dicintai
Juga yang paling dirindui
Tak pernah ada pengganti
Layakkah kita menjadi sepertinya?
Mencintai Rasul sepenuh hati
Tak pernah ada ragu dalam diri
Memenangkan Nabi tiada yang ditakuti
Meski tak boleh menjadi serikandi
Cukuplah sekadar  sayap kiri
Membantu perjuangan para mujahid dini
Yang merindui syahid di jalan Ilahi
Peganglah duhai muslimah sejati
Walau sedikit semangat Khadijah isteri Nabi
Moga kita mampu memujahadah diri
Bangkit membela demi cinta Ilahi
Demi mendapat syafaat Baginda Nabi
Moga Islam kan terus  dijulang tinggi 

Selasa, 15 Mei 2012

ofis..ofis..

Minggu nie seminggu big boss aku xde kat ofis...outstation kat kolumpo..hehe,mood nk buat kerja pun kureng..malas melanda..keje banyak tapi time ni la nak rehat..tapi mane yang penting dan nak segera telah aku selesaikan...dengan mohon peruntukan tambahan..anggaran perbelanjaan mengurus bagi tahun 2013 telah aku siapkan seorang diri...ingatkan ade KETUA boleh membantu tapi bulat2 serah kat aku...nasib ko la..entahlah cerita same je..malas aku nk cakap panjang psal die...insyaallah berkat kesabaranku dan sinar bagiku akan menjelma...Amin.

Khamis, 10 Mei 2012

Selamat Ulangtahun

10 Mei 2012...ia datang lagi..tarikh istimewa bagi aku..tarikh ini mengubah kehidupan aku..tarikh ini aku telah diijabkabulkan dengan seorang lelaki bernama Mohd Kamrul Zaman Musidi...tarikh ini aku sah menjadi isteri kepada beliau...Alhamdulillah hampir enam tahun menyulam cinta bersama dia kami dikurniakan sepasang cahaya mata..Adam dan Qisya...penguat cinta kami..Smoga kehidupan sentiasa dilindungi oleh Nya..dimurahkan rezeki kami dan hidup sentiasa diberkati...tanamkan perasaan cinta diantara kami dengan redha-Mu Ya Allah...Amin.

Ahad, 29 April 2012

Dealova

Bila dengar lagu ni teringat plak aku mase zaman bercinta..dulu aku suka dengar lagu ni dan aku tujukan lagu ni khas buat dia..sekarang bile kami dengar je lagu nie dia akan bagitahu kat anak aku..ibu kamu suka sangat lagu nie...aku plak tersipu malu..
aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yang mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih
aku ingin menjadi sesuatu yang selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan
kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil rinduku padamu
seperti udara yang kuhela kau selalu ada
hanya dirimu yang bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi
dan sepi
kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil rinduku padamu
seperti udara yang kuhela kau selalu ada
kau seperti nyanyian dalam hatiku
yang memanggil rinduku padamu
seperti udara yang kuhela kau selalu ada
selalu ada, kau selalu ada
selalu ada, kau selalu ada

Sabtu, 28 April 2012

Aku Ini Tulang Rusuk Kiri Siapa ?

Bismilahirahmanirahim.Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani.

Ketika aku remaja
Sesaat selepas mendengar kisah Adam dan Hawa
Terbit satu pertanyaan dalam diri ku
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?
Bagaimana rupanya,
Tinggi atau rendah,
Kurus atau gempal,
Cerah atau gelap,
Tampan atau jelek.
Puas aku membayangkan,
Impikan jejaka rupawan,
Persis seorang pahlawan.
Ketika aku menganjak dewasa
Dikala sedang menuntut di menara
Timbul semula persoalan itu,
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?
Bagaimana hartanya,
Motor atau kereta,
3310 atau Iphone,
Selipar atau Adidas,
Miskin atau kaya,
Puas aku mencari
Impikan lelaki hartawan
Persis seorang jutawan.
Ketika aku akhirnya dewasa
Dikala sedang berusaha berkerja
Bertanyaku sekian kali,
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?
Bagaimana akhlaknya,
Malas atau rajin,
Baran atau sabar,
Dungu atau pintar,
Jahat atau baik,
Puas aku berdoa
Impikan lelaki budiman,
Persis seorang beriman.
Ku tanya lagi pada diri,
Aku ingin jadi tulang rusuk kiri siapa,
Pentingkah rupa?
Cukuplah yang sedap di mata,
Pentingkah harta?
Cukuplah yang mampu menyara,
Pentingkah iman?
Terdiam aku seketika.
Kerana diriku melihat diri sendri,
bagai tak layak untuk disunting oleh pencinta Ilahi,
Diriku lemah sekali,
Penuh dosa dan layak dicaci,
Bagaimana kalu pemilik tulang rusuk ini ketahui,
Bertapa hinanya si rusuk kiri
Pasti dia menyesal sekali
Lalu ku tanamkan azam,
Tuhan masih memberiku peluang
Akan ku berusaha membaiki diri,
Bagi melayakkan diri pada yang terbaik.
Semoga pemilik tulang rusuk kiri,
Akan bahagia bersamaku di dunia dan di akhirat nanti.

Dan kini aku tahu..
Aku adalah pemilik tulang rusuk kiri Kamrul Zaman.
Seronok apabila membaca blog kawan-kawan,teringin nak ade blog sendiri..tempat dimana aku boleh mencurah isi hati aku...teringat di zaman persekolahan dulu, aku suka juga tulis diari...lantas hasil dorongan dan pertolongan kawan aku maka terhasil lah blog cintaakukamu...antara aku dan dia..Thanks Nalisa Man kerana menghasilkan blog secantik ini...

assalamualaikum...

selamat datang



ke laman cinta kau dan aku...antara aku dan dia...dua hati menjadi satu...dalam ikatan cinta..